Strömsholms marketenteri. Foto Kurt Larsson 2007
Uttrycket marketentare hänför sig från medeltidens slut (1000 – 1520) och var benämning på en försäljare av dryck och livsmedel som följde de militära förbanden på fältet eller vid förbandsförläggningen.
I Strömsholm hade marketentaren länge sin verksamhet på våningsplanet ovanför den gamla hovslagarsmedjan, nuvarande Strömsholms sadelmakeri. Markan är sedan slutet av 1950-talet inrymt i en annan äldre byggnad från 1850-talet på Stallbacken.
Husets övre plan har fungerat som förläggning för armens handräckningsvärnpliktiga, malajer, och för ridskolans civilanställda. På nedre botten fanns läkarmottagning med sjuksal, en frisörsalong samt Ridskolans tvättförråd.
Strömsholmskiosken under utbyggnad. Foto Claes Ulff 1987
Den första kiosken i Strömsholm uppfördes i början på 1900-talet av handelsförening Konsum på Sallplan intill stället där Gula hästen idag är belägen.
Den fanns där under ett 40-tal år, men kom dock att konkurrera med närliggande marketenteri ovanpå smedjan. Kiosken flyttades därför till Konung Karl XV:s sluss där den stod under några år. En andra kiosk vid Stallbacken uppfördes förmodligen på 1960-talet.
På 1970-talet byggdes en tredje och tidsenlig kiosk under namnet Strömsholmskiosken. Sonja Johansson, som ägde kiosken och det närliggande sadelmakeriet, överlät den 1982 till familjen Ulff på Kungsladugården.
Familjen Ulff började utvidgade kiosken 1987 med matservering. Byggnadslovet föreskrev att den nya byggnaden skulle ges samma stil och färg som det närliggande ridhuset, gul. På 1990-talet döptes Strömsholmskiosken om till Gula Hästen.
När ägaren efter några år gjorde en tillbyggnad villkorades återigen att den stilmässig skulle passa in i omgivningen men nu var det i jämförelse med sadelmakeriet, röd.
Den gamla Strömsholmskiosken blev kiosk i Skultuna.
Kolbäck i nuvember månad 2023.
Kurt Larsson
Källa: PRO:s studiecirkel 2007 – Förplägnadsställen.
Hovslagarsmedjan och Markan på 1800 – talet.