Livsviktigt för Kolbäck

Text: Kurt Larsson / Kent Sjöström

Bild
Återuppbyggnad av Kolbäcks nuvarande livsmedelsbutik efter branden 1991.

En av förutsättningarna för ett fungerande samhälle är möjligheten att kunna köpa sin mat. I Kolbäck fanns under 1950-talet sju butiker, där man kunde köpa någon form av färskvara. Idag växer nya köpcentra upp utanför städerna, varför en del väljer att resa bort för att göra sina inköp. I Kolbäck finns dock fortfarande en välsorterad och
serviceinriktad livsmedelsbutik. Här ger vi historien bakom.

Bild
Fyra affärer från olika epoker.
(Överst t v): Bergvalls fiskaffär låg först på Östra Åvägen och flyttade till Centrumhuset när det byggdes 1955. Här syns kunden Emil Eriksson framför affären i Centrumhuset.
(Överst t h): Emil Anderssons speceriaffär startade 1910 och fanns i hörnet av Stationsgatan och Gjuterivägen. På bilden Gunnar och Barbro Andersson med personal.
(Nederst t v): I källaren av södra Gandihuset på Ringvägen låg Kolbäcks Charkuteri-affär som drevs av Åke Andersson, som står till vänster i bild. Senare flyttade butiken till Skomakarevägen.
(Nederst t h): I hörnet av Hallstavägen och Stationsgatan låg E. Bergströms speceri- & diverseaffär.

Bild
Och tre affärer till.
(Överst): Den här Konsumbutiken låg på Stationsgatan och flyttade senare till Linneatorget.
(Nederst t v): Kolbäcks mejeri bildades på 1870-talet och låg efter Stationsgatan. Mejeriet lades ner 1957.
(Nederst t h): I den västra delen av tätorten låg Vänsta speceriaffär. Birgit Carlsson var ägare tillsammans med maken Erik.

Martin Norman – den röda tråden
1956 öppnade Konsum Västmanland den nya moderna butiken på Stationsgatan med chark-, speceri- och specialavdelning. Här fick, två år senare, Martin Norman anställning som styckmästare.

Efter sju år beslutade Martin att skaffa sig ytterligare erfarenhet i branschen. Varierande uppdrag som föreståndare för olika butiker i Hallstahammar, Surahammar och Västerås gav tår på tand och 1974 var Martin tillbaka i Kolbäck, där han övertog Åke Anderssons livsmedelsbutik, som nu var en Vivobutik.

Kvarvarande livsmedelsbutiker i Kolbäck var nu Konsum, Martins tidigare arbetsgivare, och Emil Anderssons speceriaffär. Vivobutiken var en liten omodern butik, med ett läge som inte var optimalt. Något radikalt måste göras.

Bild
1975 byggde och öppnade Martin livsmedelsbutiken Kubiken tillsammans med hustrun Gittan. Här ovan ses barnen Cissi och Marcus vid premiäröppningen. Även denna butik hade Vivo som leverantör.

Kubiken gick allt bättre. Det var kort väg från idé till beslut och Martin var väl förtrogen med hur man värvar kunder. Charkdisken var populär och mycket uppskattad. Varulagret och personalen hos Emil Anderssons Specerier övertogs 1978.

Den stora medtävlaren var dock Konsum, kanske inte så snabbfotad, men med ekonomiska resurser. Konsum började nu tappa marknad, varför man 1985 beslutade att bygga nya Konsum Kolbäckshallen, en ny modern dagligvarubutik, mitt emot Kubiken vid Linneatorget.

Nu skulle kunderna återvända. Konsum i Kolbäck fick också ett uppsving, men inte tillräckligt stort. Man beslutade därför att lägga ner butiken och flytta personalen till andra KF-enheter. Våren 1991 var Konsumbutiken stängd och tömd på alla varor, men inventarierna fanns kvar.

”Enda matbutiken ödelagd i brand”
Tidningsrubriken i maj 1991 oroade många Kolbäcksbor. Någon hade tänt på tomemballaget på Kubikens lastkaj. För ägarna, Martin Norman och hans hustru Gittan, var branden naturligtvis en mycket traumatisk händelse. Affären, deras livsverk, var nu ödelagd.

Branden var inte mycket att orda om, den blev aldrig uppklarad. Nu handlade det mer om var Kolbäckarna skulle kunna köpa sitt dagliga bröd. Situationen var prekär för hela samhället, för nu fanns endast bensinstationens servicebutik för samhällets 4 000 potentiella kunder.

Redan en vecka efter branden hade paret Norman öppnat en ny butik för sina kunder. Detta blev möjligt tack vare Martin Normans goda rykte inom dagligvaruhandeln och samverkan med Konsums självpåtagna samhällsansvar. Ett hyreskontrakt upprättades, vilket innebar att Konsums nyss tömda lokal återigen kunde användas som butik. Under en hektisk vecka arbetade leverantörer tillsammans med butikspersonal för att upprätta ett varulager i den provisoriska butiken. Kolbäck hade på rekordtid återigen en fungerande affär.

Nu började arbetet med att riva återstoden av den nedbrunna butiken och bygga upp den igen på samma plats. Ganska precis ett år efter branden var det dags för nyöppning av Kubiken, fortfarande en Vivobutik.

Bild

Generationsskifte
1999, efter 25 år som handlare i Kolbäck, lämnar Martin och Gittan över ansvaret till sina barn Marcus och Cissi (Cecilia). De har båda arbetat i föräldrarnas butik och är väl förtrogna med vad som gäller.

Bild

Att vara handlare är en livsstil, som de nya ägarna är uppvuxna med. Cissi svarar för scheman, kontor, personal och mejeri. Marcus har hand om kött och chark, post och kassa. Butikens namn har skiftat genom åren, från Vivo till Spar och slutligen Hemköp. Alla varumärkena ingår i Axfoodkoncernen, som bestämmer vilket namn som ska användas.

Det har hunnit bli många jubileumserbjudanden genom åren och Kolbäcksborna uppskattar både service och kvalité. En framgångsrik lokal aktör, som styckar eget kött är mycket populär.

Bild

Startsida Samhället Till startsidan