En kunglig slottshistoria

Text: Kurt Larsson

bild
Strömsholms slott 1699. Målning av Johannes van den Aveelen.

Strömsholm är ett stort område med mycket mark och många byggnader. Men framför allt är det förstås slottet som dragit till sig uppmärksamhet – och varit en favorit för flera änkedrottningar.

Den statliga egendomen Strömsholm med slottet, naturreservatet, Kungsladugården samt gårdarna Strömsvik, Hultet och Utnäs omfattar 973 hektar mark, cirka 100 byggnader och förvaltas sedan 1993 av Statens fastighetsverk.

Jordbruket är främst inriktat på produktion av spannmål och oljeväxter. Ridskolan arrenderar betesmarken eftersom hästverksamheten i området är omfattande. Strömsholms slott är ett kungligt slott vilket innebär att Kungen har dispositionsrätt. Det gamla och nya slottet har under historisk tid varit hem för flera änkedrottningar.

Två tusen år före Kristi födelse låg området under vatten. Med landhöjningen efter inlandsisens avsmältning började på stenåldern en lantlig miljö växa fram.

I slutet av medeltiden etablerade lokala stormän godsbildningar på området. Det blev också en förutsättning för Gustav Vasas omvandling av Strömsholm. Han förvärvade närliggande marker och gårdar.

Gustav Vasa kom 1528 till Mölnetorp, som Strömsholm då kallades, och började bygga en Kungsgård för hästavel. Under 1600- och 1700-talen utvecklades den till ett av de viktigaste godsen för hästhållning med militär inriktning.

Fält- och fästningsingenjör Anders Larsson Målare fick i uppdrag att bygga en befästning på ön vid Kolbäcksåns utlopp i Mälaren. Fästningen stod färdig 1556 och Mölnetorp fick då namnet Strömsholm. Hur byggnaden kom att se ut under dess existens i 112 år vet man inte, men grund, murar och källarvåning ingår i det nuvarande slottet.

År 1552 gifte sig den 56-årige Gustav Vasa för tredje gången med 17-åriga Katarina Stenbock. Katarina var systerdotter till Gustav Vasas gemål i andra giftet.

bild
Stenköket ligger sydväst om Strömsholms slott och uppfördes på 1730-talet efter ritningar av arkitekten Carl Hårleman.  Sedan 2006 driver slottsförvaltningen kaféverksamhet i byggnaden och catering i samband med fester. I byggnadens övervåning finns utrymmen för kontor och personal.

År 1560 avlider Gustav Vasa.Katarina Stenbock fick överta sätesgården 1563. Hon kom att vistades på Strömsholm som änkedrottning i hela 58 år till sin död 86 år gammal 1621.

År 1653 övertar Karl X Gustav Strömsholm. Året därpå ger han slottet till sin 18-åriga hustru Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp i bröllopsgåva. Hedvig Eleonora blir änka sex år senare 1660.

Hon ger Sveriges då främsta arkitekt Nicodemus Tessin i uppdrag att uppföra ett nytt modernt slott. 1668 var ritningarna klara och året därpå började Gustav Vasas gamla befästning rivas för att ge plats till ett riktigt slott.

Slottet och ett tjugotal ekonomibyggnader stod klart 1680. Då kunde kung Karl XI och Hedvig Eleonoras dotter Ulrika Eleonora fira sin smekmånad på Strömsholm.

Karl XI bodde inte själv på slottet, men besökte det frekvent med familjen och gjorde ofta jaktutflykter. I Himmeta, Kolsva och Bro sköts björn upprepade gånger.

bild
Kungsladugårdens statarlänga, den så kallade långkatekesen.
Bostad i statarlängan ingick i lönen (stat).

 

Startsida Samhället Till startsidan