Kort historik om Hembygdsföreningen

In
Invigning av den nya minnesplatsen över slaget vid Herrevadsbro 2014.

I slutet av 1970-talet engagerade sig ett tiotal Kolbäcksbor med att spåra fotografier med anknytning till livet i stationssamhället. Det var egentligen en uppgift inför den socialdemokratiska arbetarkommunens 70-årsjubileum 1981. Samlingen visades sedan på några utställningar. Intresset ökade därmed och fler bilder strömmade in. Samarbetet blev embryot till Hembygdsföreningens bildande.

Den 26 mars 1984 träffades 33 personer på Kolbäcks bibliotek för att bilda Kolbäcks Hembygdsförening. Den första styrelsen bestod av Karl-Arne Ragnar ordförande, John Eric Bergelin, Kerstin Hall, Sven Nordström och Nils-Gunnar Karlsson. Suppleanter blev Valfrid Ågren och Enar Hjelm.

På årsmötet tre år senare, 1987, blev Sven Nordström ordförande. Amstaringen, en relik av ett ringfragment funnet i åsen vid Amsta, designad av Mats Källstig, beslutades bli en hembygdssouvenir. Ringen har blivit mycket populär och ingår i stiliserad form i föreningens logotyp.

Lokalfrågan var ett problem tills föreningen 2003 fick en utmärkt lokal i före detta Handelsbankens centralt belägna kontor. Här har vi nu vårt arkiv i kassavalvet och en samlingslokal för Hembygdsföreningen med bland annat fika på tisdagseftermiddagarna.

I september 2001 deltog föreningen i uppförande av ett skådespel om slaget vid Herrevadsbro 1251 där Birger Jarl besegrade Folkungarna. En minnesplats över slaget har också iordningställts.

Vi har efter kontakt med Regeringskansliet lyckats få tillbaka det gamla namnet Kolbäcken på en bäck som rinner ut i Kolbäcksån.

Föreningen har även gett ut böckerna Herrevadsbro 1251, Biskop Kol och slaget vid Herrevadsbro och Slaget vid Herrevadsbro och hägringar vid Häradsvad av Lars Gahrn samt Vår hembygd av Kurt och Rune Larsson. Boken du nu läser är, som de andra, utgiven genom bidrag från doktor Eva Bergqvists minnesfond.

Kurt Larsson har skapat en innehållsrik hemsida: www.kolbacksbygden.se
Foton som samlades och katalogiserades på 1970-talet har digitaliserats och ligger till grund för vår omfattande och omtyckta Bildbank.

Hembygdsföreningen sänder årligen ut två berättelser om platser och händelser i bygden tillsammans med säsongens program. Berättelserna finns även på vår hemsida.

Styrelsen känner stöd från sina nära 200 medlemmar att uppfylla föreningens ändamål: att värna om och vårda bygdens miljö och dess kulturarv och föra detta vidare till kommande generationer.

Startsida Samhället Till startsidan